Blog

Hoe is het om een jonge ondernemer te zijn en nog te studeren?

Een onderneming beginnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je nog in de twintig bent en studeert. Toch ben ik mijn eigen bedrijf begonnen op mijn twintigste, met de droom het uit te breiden naar een groot bedrijf. Nu ben ik nog werkzaam als freelancer of zzp’er.

Het begin van mijn avontuur

Tijdens mijn opleiding aan het Cibap in Zwolle leerde ik vanaf het eerste jaar al wat ondernemen inhoudt en wat er bij komt kijken. Deze kennis heb ik ook meegenomen bij het oprichten van Epicness. 

Toen ik begon op het Cibap kwam er al vrij snel het idee bij mij omhoog om een bedrijf te beginnen waarin ik van mijn passie mijn werk kan maken. En als ik mijn bedrijf op jonge leeftijd begin kan ik alvast naamsbekendheid creëren, werkervaring opdoen en mijn portfolio uitbreiden. 

Als ik heel eerlijk moet zijn is het nu mijn droom om Epicness uit te laten breiden tot een bedrijf met meerdere werknemers, met een kantoor in Hoogeveen, Emmen of Zwolle. Dat is voor nu nog een droom, maar wel eentje waar ik heel hard voor ga werken.

Wat komt er allemaal eigenlijk bij kijken

Bedrijfsnaam bedenken, diensten/producten die je gaat aanbieden bedenken, een logo ontwerpen, website (laten) bouwen, administratie bijhouden, inschrijven bij de KVK, offertes en facturen opstellen en versturen, belasting aangifte doen.  Er komt heel wat bij kijken om te kunnen ondernemen. Gelukkig staan er allemaal tips & tricks op de website van de KVK die je een heel eind op weg helpen.

Op het Cibap heb ik lessen gehad in hoe je je loon moet berekenen, offertes en facturen opstellen en hoe een balans werkt (Erg handig als je inkopen moet doen voor je bedrijf). Door deze lessen was het toch wat eenvoudiger voor mij om deze bestanden op te stellen.

Daarnaast moet je natuurlijk ook je bedrijf promoten, want hoe kom je anders aan klanten? Wie is je doelgroep en op welke social media platformen bevinden zij zich? Het is belangrijk om je bedrijf onder de aandacht te krijgen. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je website hoog in Google komt te staan. Maar de beste marketing is toch wel de mond-op-mond reclame. Door die reclame krijg ik nu ook vooral mijn klanten binnen.

Wat vinden anderen ervan

Het is tegenwoordig steeds normaler om op jonge leeftijd een onderneming te beginnen. Het valt mij vooral op dat er ontzettend veel Cibap studenten zijn die tijdens de studie een eigen bedrijf beginnen. And who can blame them?
Ik hoor om mij heen gelukkig alleen maar positieve reacties. Dat het super gaaf is dat ik nu al een bedrijf heb, dat ze onwijs trots zijn en dat ze hopen dat mijn bedrijf ook door blijft groeien. Daarnaast zijn de mensen om mij heen ook ontzettend trots dat ik toch maar mijn eigen bedrijf ben begonnen.

En we zijn live

Eindelijk staat mijn website online en staat Epicness ingeschreven bij de KVK. Vanaf nu ben ik écht een jonge ondernemer. Er stromen ook al genoeg super leuke opdrachten binnen waarmee ik mijn skills kan laten zien en waardoor Epicness echt een naam krijgt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief krijg je al onze updates als eerste in je mailbox.